nedjelja, svibnja 11, 2008

Hrvatima nema kredita

SARAJEVO - U prilog tvrdnjama kako se novac u Federaciji BiH djeli u omjeru osam prema jedan u korist prostora na kojima žive većinom Bošnjaci, govore i izvješća plasiranih kredita Investicijske banke Federacije za razdoblje od 2002. do 2005. godine po županijama, piše Večernji list.

Banka koja bi trebala biti primjer ravnomjerne dodjele kredita po županijama, obzirom da je zamišljena kao novčarska kuća cijele Federacije BiH, prilikom plasiranja kredita nije poštivala županije u kojima živi većinsko hrvatsko stanovništvo.

Podsjećanja radi, banka je nudila usluge prvatnim poduzećima iz područja proizvodnje i proizvodnih usluga koje su većinskom domaćem vlasništu, samostalnim obrtničkim radnjama iz područja proizvdnje i proizvodnih usluga, poduzetnicima, poljodjelcima, zadrugama te ljudima i skupinama koje tek zasnivaju poduzeća.

S druge strane, kriteriji koje su klijenti trebali zadovoljiti odnosili su se na pozitivno poslovanje uz iskazanu realnu dobit, izmirene porezne obveze, uredno prijavljene uposlenike, te imovina kojom tvrtka raspolaže registrirana na sudu kao kapital. Investicijska banka Fedeacije BiH nije financirala primarnu preradu drveta, igre na sreću, kupovinu nekretnina i posebno promet naftom i naftnim drivatima. Međutim, ova banka je do dokapitalizacije sarajevske naftne tvrtke „Enregopterola” od strane INA MOL-a, u nekoliko navrata prekršila svoju odredbu o nefinanciranju takvih tvrtki, te je kreditirala spomenutu tvrtku.

Iz gotovo svih izvješća koja se odnose na plasirane kredite vidljivo je kako je najviše novca „upumpano” u Sarajevsku i Tuzlansku županiju, točnije skoro šezdeset posto, dok je ostatak plasiran u preostalih osam županija i Distrikt Brčko kao i dio u Republike Srpske.

Dakle, s pravom se može konstatirati da Investicijska banka Federacije BiH nije zadovoljila svoju temeljnu funkciju prema kojoj je trebala sačuvati, šititi i uvećati državni kapital, a poglavito djelovati kao integrirajući faktor na cijelom prostoru Federacije BiH.

Isto tako, važno je naglasiti da je svo vrijeme Vlada Federacije BiH u pravilu bez konzultiranja s Investicijskom bankom donosila odluke i zaključke koje kao rezultat imaju financiranje krajnje potrošnje, u proračun Federacije BiH, te primjerice zahtijev za prebacivanjem sredstava Japanskog granta iz Investicijske banke na upravljanje u BOR banku (Banka za obnovu i razvoj) koju kontroliraju opet Bošnjaci.

11.5.2008.
Pincom.info