srijeda, svibnja 14, 2008

Optuženi za ubojstva Hrvata u Bugojnu na privremenoj slobodi

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine odobrio je puštanje na privremenu slobodu Nisveta Gasala i Musajba Kukavice, dvojice bivših časnika Armije BiH koji su optuženi za zločine nad Hrvatima u Bugojnu.
Kako se navodi u priopćenju suda dostavljenom medijima u Sarajevu, uz odluku o privremenom oslobađanju Gasala i Kukavice određene su i posebne mjere nadzora nad njima čije će kršenje dovesti do ponovnog pritvaranja.

Njima je tako zabranjeno napuštati mjesto boravka bez dopuštenja suda, oduzete su im putne isprave te naloženo svakodnevno javljanje u policijsku upravu u Bugojnu uz zabranu posjećivanja ugostiteljskih objekata.

Također im je zabranjeno kontaktirati s osobama koje bi mogle biti svjedoci u predmetu po kojemu su optuženi.

Nisvet Gasal je tijekom rata u BiH bio zapovjednik zarobljeničkog logora Armije BiH koji je bio uspostavljen na nogometnom stadionu u Bugojnu, dok je Musajb Kukavica bio zapovjednikom logorskog osiguranja. U tom logoru bilo je zatočeno oko 300 muškaraca hrvatske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, ti su zatvorenici držani u krajnje nehumanim uvjetima, služili su kao živi štit na crtama bojišnice, a velik broj ih je zlostavljan.

Trinaest zarobljenih Hrvata, za koje je utvrđeno da su boravili u tom logoru, nestalo je nakon mučenja i njihovi ostaci do danas nisu pronađeni. Kukavicu se izravno tereti za smrt najmanje šest od tih 13 osoba.

Suđenje Gasalu i Kukavici počelo je u veljači ove godine. Odlukom Suda BiH iz siječnja 2008. njihov predmet spojen je s onim koji je zbog sličnih zločina u Bugojnu pokrenut protiv Enesa Handžića i Senada Dautovića.

Dautović je bio zapovjednik svih postrojbi Armije BiH u Bugojnu kada su tamo počinjeni zločini nad Hrvatima, dok je Handžić bio načelnik za sigurnost u zapovjedništvu 307. brigade Armije BiH. Njih dvojica ostala su u pritvoru.


14.5.2008.
Pincom.info / Hina