petak, svibnja 09, 2008

Žužul: Izetbegović potpisao sporazum o izdvajanju srpske strane iz BiH

HAAG – Svjedočenje Miomira Žužula dramatično je poremetilo do sada postavljenu teoriju Haaškoga tužiteljstva o Zagrebu i Hrvatima u BiH koji su dijelili BiH u pravcu udruženog zločinačkog pothvata, za koju odgovara šestorka Herceg Bosne predvođena bivšim premijerom Jadrankom Prlićem.

Žužul, koji je bio na svim pregovorima koje je vodio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman s predstavnicima zaraćenih strana i međunarodne zajednice, rasvijetlio je i ulogu bošnjačke strane koja je 1993. pristala na podjelu BiH, piše Večernji list.

Samo dva dana nakon što su Franjo Tuđman i Alija Izetbegović u rujnu 1993. godine potpisali sporazum o konfederaciji, predsjednik Predsjedništva R BiH potpisao je sličan sporazum 16. rujna u Ženevi s Momčilom Krajišnikom, koji je bio izaslanik Radovana Karadžića. Deklaraciju su kao svjedoci potpisali još Thorwald Stoltenberg i David Owen.

“Samo dva dana nakon sporazuma o konfederaciji s Hrvatskom Alija Izetbegović potpisuje sličan sporazum s Radovanom Karadžićem, a da to nije spomenuo hrvatskoj strani. Radi se o sporazumu koji predviđa republike unutar unije BiH, a u sadržaju je zanimljivo da Izetbegović potpisuje mogućnost izdvajanja srpske strane nakon dvije godine”, izjavio je Žužul.

Na pitanje odvjetnika obrane Jadranka Prlića, Michaela G. Karnavasa, je li na djelu prekrajanje Bosne i Hercegovine, Žužul je potvrdno odgovorio.

“Da, to je davalo mogućnost prekrajanja BiH”, rekao je Žužul. Potvrdio je i kako se u brojnim pregovorima razgovaralo o “mirnom i dobrovoljnom mijenjanju granica na brojnim mirovnim pregovorima”. “Owen o tome piše i u svojoj knjizi”, zaključio je Žužul.

9.5.2008.
Pincom.info