četvrtak, siječnja 22, 2009

Sarajevo: Srednjoškolke časnim sestrama maknule veo

SARAJEVO - Nakon što su u utorak u večernjim satima dvjema časnim sestrama iz reda Školskih sestara franjevki Krista Kralja u Sarajevu, dok su prolazile Baščaršijom, dvije srednjoškolke skinule šlajer s glave, časne sestre i generalni tajnik Biskupske konferencije BiH msgr. Ivo Tomašević kažu da ovaj događaj ne žele stavljati u kontekst mržnje i netrpeljivosti.

Premda je povlačenje šlajera s glave časnih sestara u Sarajevu česta pojava, Tomašević je pojasnio kako je riječ o običnom praznovjerju. Prema njegovim riječima, to se događalo i prije, no časnim sestrama je u tim situacijama jako neugodno.


- Povlačenje šlajera nije novina, ta pojava je stalno prisutna. Naime, među mlađim ljudima prisutno je vjerovanje da će im dan biti dobar ako povuku časnoj sestri šlajer s glave ili je dotaknu. Nama je ta pojava poznata od ranije, te stoga ne želimo takav čin stavljati u kontekst mržnje, nego ga više smatramo duhom neke naše tolerancije, ističe Tomašević, a prenosi Večernji list.

No, generalni tajnik BKBiH podsjeća kako je napada na časne sestre bilo ranije, i te slučajeve treba promatrati kroz prizmu netolerancije i netrpeljivosti. Naime, prije dvije godine jednu redovnicu sv. Vinka nasred Titove ulice napala je jedna prolaznica i uz pogrdne riječi strgla joj križ s vrata.


Bilo je još neugodnih situacija, između ostalog, i provociranja iz tramvaja i čak pljuvanja.

To se događalo prije nekoliko godina, no po mojim saznanjima, sada nema nasrtaja na redovnice, kazao je Tomašević.

22.1.2009.
Pincom.info