utorak, siječnja 13, 2009

Kardinal Puljić: "Reis Cerić je svojim ljudima trebao reći svoju istinu, a ne provocirati mene"


ImageReis ul-ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa ef. Cerić, u subotu je u gostovanju na jednoj od bh. televizija čestitao kardinalu Vinku Puljiću početak izgradnje Rezidencijalnog centra Katoličke crkve u sarajevskoj opštini Stari grad, a koji bi se prema reisovim tvrdnjama trebao prostirati na 5.000 kvadratnih metara. Međutim, kardinal Puljić je naveo sasvim drugačije brojeve.

Gostujući u magazinu "60 minuta" u ponedjeljak veče na "Federalnoj TV", kardinal Puljić je objasnio navode reisa Cerića.

"Objekat, u obliku "Svećeničkog doma", a ne Rezidencijalnog centra, gradio bi se na spomenutoj lokaciji i bio bi namjenjen svećenicima koji nakon svoje službe nemaju gdje provoditi stare dane. Njih je trenutno 20, i riječ je o starim i bolesnim ljudima. Njegova površina je daleko manja od navedenih 5.000 kvadratnih metara", kazao je kardinal Puljić.

Kardinal je naveo i da je nakon dugog niza godina tek u oktobru mjesecu 2008. godine Crkva dobila pravno valjanu dozvolu za izgradnju objekta namjenjenog penzionisanim svećenicima.

"U sklopu gradilišta kupljena je kuća bivšeg nobelovca Vladimira Preloga, stara i pod zaštitom države, a u kojoj trenutno stanuju radnici gradilišta. Ta će kuća možda postati budući Rezidencijalni centar i njena je površina 471 metar kvadratni", objasnio je kardinal Puljić.

"Meni je žao što se on tim putem brani. On je svojim ljudima trebao reći svoju istinu, a ne provocirati mene i mitropoliju. I da je istina to sve što je rekao nije red na taj se način pravdati", objasnio je kardinal Puljić uzroke zbog kojih je reis Cerić na takav način istupio prema Katoličkoj crkvi.

"Gospodin Reis gdje god zaželi praviti džamiju on dobije dozvolu. Ja već devet godina čekam dozvolu za Grbavicu i još nemam odgovora. To je diskriminirajuće i to je očito. Nakon devet godina teško mi je povjerovati da je riječ o administrativnom propustu", kazao je na kraju kardinal Puljić.

(24sata.info)