utorak, siječnja 27, 2009

Montgomery: Moguć referendum o neovisnosti Republike Srpske

DUBROVNIK - Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj i Srbiji William Montgomery rekao je da BiH drugorazredna zemlja, sustav koji ne funkcionira dobro i da će i u narednom razdoblju nastaviti kaskati.


Montgomery smatra da je BiH, uz Kosovo i Makedoniju, područje velike nestabilnosti, jer još postoji nasljedstvo ratnih godina i Daytonskog sporazuma, koji je potpuno onemogućio da BiH funkcionira onako kako bi mogla i morala.


On je objasnio da je problem ogromna mržnja, kao i "nemoguć sustav" koji je učvrstio Dayton.

"Čak i u najboljim okolnostima čini se nemogućim da taj sustav ikada funkcionira", naglasio je Montogomeri u intervjuu za današnje Nezavisne novine.


Montgomery je dodao da je dobra vijest jedino to da se više ne ratuje, ali loša vijest je da su mnoge stvari potpuno blokirane i da nijedna od etničkih skupina nije fleksibilna kada je riječ o odustajanju od ciljeva koje su imali prije rata.


Zbog toga je BiH, naveo je on, suočena sa sustavnim problemom, koji u kombinaciji s teškim iskustvima iz ratnog vremena čine da se teško išta promijeni.


"Realnost je da trenutno zbog mnogo razloga imate drugorazrednu državu, u cjelini. Ona ne funkcionira dobro. A, druga realnost je da će u svjetlu svih problema u svijetu, kao što su Irak, Iran, financijska kriza, biti nemoguće da se lideri SAD i EU na najvišoj razini fokusiraju na BiH i pomognu da se izvrši pritisak da se pokrenu promjene, da se to riješi, na ovaj ili onaj način. Tako da mislim da će BiH, nažalost, nastaviti kaskati i u narednom razdoblju", istakao je Montgomery.


On je rekao da ne vjeruje da će BiH ikada ispuniti uvjete za ulazak u EU ukoliko političari ne odustanu od nekih stvari.

"Primjera radi, mislim da ako biste pitali političare u RS da biraju između članstva u EU i pune autonomije za RS, oni će izabrati punu autonomiju za RS. I mislim da bi dobili i široku podršku ljudi", naglasio je Montgomery.


Montgomery ne isključuje mogućnost da će u jednom trenutku u RS doći do referenduma o nezavisnosti Srpske.


27.1.2009.
Pincom.info