petak, siječnja 09, 2009

Osumnjičeni za terorizam u Vitezu na slobodi!

Petak, 09 Siječanj 2009
Sud Bosne i Hercegovine jučer je na zahtjev Tužiteljstva BiH ukinuo pritvor Admiru Ahmetspahiću zvanom Usama iz Zenice kojeg se sumnjičilo za pripremanje terorističkog napada u trgovačkom centru FIS Vitez 9. listopada prošle godine. Tridesetdvogodišnji Zeničanin uhićen je 48 sati nakon eksplozije u FIS-u zajedno sa Suvadom Džidićem iz Viteza koji je postavio paklenu napravu od koje je poginula jedna a ozlijeđeno više osoba. Ahemtspahića je federalna policija uhitila pod sumnjom da je sudjelovao u pripremi kaznenog djela terorizma, ali nikad nisu rekli na koji način i koja je bila njegova uloga u terorističkom napadu u Vitezu. U njegovom stanu su prilikom uhićenja navodno pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu s pripremom terorističkog akta u Vitezu.

Nemaju dokaza

Sud BiH danas bi trebao donijeti odluku o produženju pritvora na tri mjeseca za Suvada Džidića osumnjičenog za kazneno djelo terorizma. Iz Tužiteljstva BiH su nam kazali da “više ne postoji potreba da se za Ahmetspahić drži u pritvoru”. “Istraga o predmetu se i dalje nastavlja, ali su prestali razlozi da bi bio u pritvoru. Za Ahmetspahića su izrečene mjere zabrane a ovaj proces se nastavlja”, kazao nam je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić. Kako doznajemo iz Suda BiH, rijetki su slučajevi da Tužiteljstvo zatraži oslobađanje optuženog, no u ovom slučaju bili su svjesni da više nemaju osnove tražiti produženje njegovog pritvora jer nemaju dokaza.

Nerasvijetljeno djelo

Teroristički napad u Vitezu tri mjeseca nije rasvijetljen. U prvom valu su uhićeni Džidić i Ahmetspahić, kao i Ahmetsmahićev brat Semir Ahmetspahić, koji je nekoliko sati nakon uhićenja vraćen u Zenicu i osumnjičen za posjedovanje pola kilograma marihuane.
Nešto kasnije policija je uhitila Amira Ibrahimija iz Viteza koji se sumnjiči da je posredovao između izvršitelja i naručitelja eksplozije u Vitezu.
Iako je direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić za naš list prije mjesec dana izjavio da će do Nove godine ovaj slučaj biti rasvijetljen to se još uvijek nije dogodilo. “Kad je u pitanju Fis Vitez, taj predmet nije završen jer nismo došli do naručitelja tog kaznenog djela. Idemo u dva smjera i nadam se da ćemo do kraja godine u punom smislu uspjeti rasvijetliti što se tamo dogodilo”, rekao je tada Miletić. Očekivalo se da će se preko uhićenih doći i do nalogodavca, međutim, Tužiteljstvu i policiji tri mjeseca nisu bila dovoljna da rasvijetli ulogu Ahmetspahića u cijeloj priči. (DL)