srijeda, siječnja 21, 2009

Izbacivanje Hrvata iz sustava odlučivanja


Šefovi klubova Hrvata i Srba u Domu naroda federalnog Parlamenta najoštrije su osudili izjavu premijera Nedžada Brankovića da bi ovom domu trebalo značajno umanjiti nadležnosti. Šef Kluba Hrvata u Domu naroda Josip Perić za Dnevni list kaže da je to želja da se u potpunosti eliminira ovaj dom, kao jedini postojeći mehanizam za zaštitu nacionalnih interesa, koji je ionako okrnjen.

Izbacivanje Hrvata

“To je uvod u stvaranje BiH s dva jednaka entiteta – Srpskim i Bošnjačkim. Za Hrvate u takvoj državi ne bi bilo mjesta”, kazao je Perić. Prema njegovim riječima, cilj takve politike je da se Hrvati potpuno izbace iz sustava odlučivanja. “Mi na takvo rješenje nikada ne smijemo pristati”, istaknuo je naš sugovornik. Predsjednica Kluba Srba Mira Ljubijankić je oštro osudila ove premijerove najave. “To su želje Brankovića da nam suzi mogućnost djelovanja, jer u Zastupničkom domu on, sa svojim partnerima, ima većinu. Kod nas je to drukčije”, kazala je Ljubijankić. Prema njezinim riječima, najviše zakona koje je Vlada predlagala a koji su loši za Federaciju, oboreno je upravo u Domu naroda. Smatra da je to razlog što Branković želi eliminirati ovaj dom iz sustava odlučivanja. ”Premijer ima problema u Vladi, pa neka njih rješava, a naše nadležnosti će ostati u ovom kapacitetu”, istaknula je Ljubijankić.

Jeftinije a učinkovitije

S druge strane, šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Ibrahim Nadarević kaže da je zadatak Doma naroda da štiti nacionalne interese, a da on u stvarnosti raspravlja o svemu o čemu raspravlja i Zastupnički dom. “Dom ima preširoke nadležnosti, i trebao bi raspravljati samo o onim pitanjima koja su Ustavom definirana kao vitalni nacionalni interes, jer to i jest njegov smisao”, kazao je Nadarević. Napomenuo je da je bit i jedini cilj Brankovićevog prijedloga reforme administracije da se smanje troškovi i poveća učinkovitost institucija.

(dnevni list)