nedjelja, svibnja 23, 2010

Luda kuća

Dogovorom Kosor - Milanović Hrvatima Bosne i Hercegovine servirana je nova gorka pilula. Progutali su je takoreći bez vode, zašto je se pobrinuo HDZ-ov pulen s onu stranu granice - Čović. Prema njegovom komentaru ovog sporazuma, sve je u redu, tj. kako ističe: "Nemamo zašto biti nezadovoljni. Mislim da je dogovorom poslana pozitivna poruka Hrvatima u BiH”, bez obzira što je par dana prije tvrdio nešto suprotno. A što bi drugo bilo od njega za očekivati? Novinarka s brošem, pardon dama na premijerskoj dužnosti, tvrdi isto, te je naglasila da je "Dogovorom o glasovanju dijaspore dobila Hrvatska".

Jedini za koje se može reći da su nešto dobili su SDP i HNS, koji, mada nisu na vlasti, postižu sve svoje ciljeve, kao da jesu. Ipak, sam dogovor Milanoviću je tek neka prolazna stavka, pa isti tvrdi da je "Sporazum rješenje koje će nas zadovoljiti na desetak godina". Postavlja se pitanje, što onda slijedi? Kakve to još planove skriva čelnik ove stranke kojeg BiH Hrvati nisu upamtili po ničemu dobrim za njih? Bilo kako bilo, jedno je sigurno - dobro im se ne piše.

Blatenjem jednog dijela vlastitog naroda pridružio se po običaju i Čačić izvrćući činjenice i manipulirajući hrvatskom javnošću da navodno "Dijaspora sada ne može utjecati na političku volju u Hrvatskoj". Koliko ja ta dijaspora i stranka koja je tobože stajala iza nje, bila jaka i utjecala na političku volju u zemlji, najbolje pokazuje sam rezultat tog kompromisnog (za HDZ zapravo poražavajućeg) dogovora, koji neće smiriti nikakve frustracije, kako neki možda misle, nego će ih još proširiti.

Svi se dobro sjećamo izjava od prije nekih pet godina glede uhićenja generala Ante Gotovine, kad se Hrvatima od strane EU krugova navještavalo da je to još jedina prepreka za skorašnji ulazak u ovu zajednicu. Lakoumni i ulizice su brzo popustili i dali se zavesti. A kakvi su sve pritisci poslje toga usljedili i još će da usljede, nepotrebno je nabrajati. Zašto bi u ovom gornjem primjeru bilo drugačije? Jer, kad pukne brana, tko još može zaustaviti vodu?

Lijevi krugovi u Hrvatskoj svu svoju zlobnost najradije pokazuju na leđima BiH Hrvata. Podrška i manipulacije vodećih medija im idu ukorak. Tako je na primjer JL, samo koji dan prije dogovora objavio vijest s naslovnicom "Predsjednik HDZ-a BiH: Poštenije je reći da nemamo pravo glasa", da bi tek u sredini članka uslijedila cijela njegova izjava koja glasi: "Onda bi poštenije bilo kazati da nemamo pravo glasa, nego to ismijavat".

Ismijan je kao prvo on, zašto je i sam kriv, potom njegova stranka, i na kraju Ustav RH, koji je postao predmet jeftine trgovine, koji se onda biračima prodaje kao nešto gdje je dobila Hrvatska. Da, Hrvatska je dobila - jednu veliku pljusku, koja je samo jedna u nizu svih ovih zadnjih godina.

No još najgore, bojim se, zbog ovakvih kukavičnih podanika tek slijedi. Kad dužnička kriza Hrvatskoj dobro zakuca na vrata, onda će se ovakvi "dogovori", koji su se do sada tjednima razmatrali, još brže i efikasnije "usaglašavati" na leđima onih koji imaju najmanje što da kažu kao i onih koji služe kao dežurni krivci. Naravno Ustav Republike Hrvatske će se pritom savijati kako se nekome prohtje.

Europskim "partnerima" i stranim zajmodavcima Hrvatska se trudi samo jedno pokazati - svoje ropstvo i podređivanje vlastitog naroda. Dok ovce shvate da im se vuna uzalud prodaje, proći će nažalost još vremena.

Do tada će i dalje da bleje i provlače kreditne kartice kao da ih se ništa ne tiče. A ne shvaćaju da su im i meso već rasprodali.

MMB