četvrtak, ožujka 11, 2010

NAKON PUNIH 17 GODINA: Podignuta optužnica za zločine u Trusini

Državno tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv Mensura Memića, Dževada Salčina i Senada Hakalovića zbog ratnog zločina počinjenog 1993. godine u selu Trusina kod Konjica.

Prema navodima još nepotvrđene optužnice, sva trojica osumnjičenih su, kao pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar” i 45. brdske brigade “Neretvica” Armije BiH, 16. travnja 1993. godine na području sela Trusina sudjelovali u zarobljavanju i strijeljanju civila i zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Tužiteljstvo BiH smatra da je “prigodom dobro isplaniranog i pripremljenog napada na civilno stanovništvo sela Trusina ubijeno 18 civila i četiri bojovnika HVO-a koja su se prethodno predala”. Također, navodi se u optužnici, četiri osobe su ranjene, među kojima i dvoje djece.

Memiću, Salčinu i Hakaloviću Državno tužiteljstvo na teret stavlja zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Za isti zločin osumnjičeni su Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić, Jusuf Hadžalija i Zulfikar Ališpago, ali Tužiteljstvo BiH još nije okončalo istragu protiv njih. Svi osumnjičeni su u pritvoru osim Hadžalije i Hodžića, kojima su izrečene mjere zabrane.

Prema pisanju medija, u Sjedinjenim Američkim Državama su uhićeni Rasema Handanović i Edin Džeko, koji su također osumnjičeni za isti zločin.

Optužnica protiv Memića, Salčina i Hakalovića proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje, kao i prijedlog za produženje pritvora, piše BIRN.

bitno.ba l poskok.info