utorak, ožujka 02, 2010

Jučer- na Dan neovisnosti- svi smo plakali!?

Dan nezavisnosti BiH obilježen je igrokazom u Parlamentu BiH, uhićenjem Ejupa Ganića u Londonu i obraćanajem Radovana Karadžića. Na kraju je Bakir u „60 minuta“ prikazao zastave što su nam ih skrojili stranici kako vijore na vjetru. Na večer smo svi plakali što imamo ovaku državu- kakvu nema nitko.

U Bosni i Hercegovini, ustvari u Federaciji BiH, zapravo u Sarajevu... i još nekim mjestima jučer je obilježen Dan neovisnosti BiH: To je kofol državni praznik, iako zakon o državnim praznicima BiH ne postoji. Ali dobro, na taj dan prije 18 godina Bošnjaci i Hrvati su se na referendumu izjasnili za "neovisnu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda"- bolje reći za izalazak iz Srboslavije, dok su Srbi referendum bojkotirali.

Ni osamnaest godina nakon tog doagađaja referendumska volja većine građana BiH ili dva njezina naroda nije ostvarena. Niti je BiH neovisna, niti država, niti su u njoj građani i narodi ravnopravni. Ona je međunarodni protektorat neravnopravnih naroda i građana. Da paradoks bude veći oni koji su glasali protiv toga da BiH bude (samostalna) država dobili su najviše- državu Republiku Srpsku u poludražavi BiH. A onima (Hrvatima), bez čijeg ZA, BiH ne bi postala (samostalna) država oduzeto je skoro sve. Bošnjaci su tu negdje između ove dvije krajnosti.

E sad, kako je obilježen dan neovisnosti BiH? Zlobnici bi rekli prigodnim igrokazom. Tako što je Srbin Milorad Živković zaključao vrata Parlamenta BiH, a Bošnjak Ibran Mustafić razvalio vrata. Nakon toga počela je svečanost.

Kako još ? Uhićenjem Ejupa Ganića, nekadašnjeg ratnog člana Predsjedništva BiH. On je uhićen u Londonu. Ganić bi sada mogao biti izručen Srbiji koja ga je optužila, po zapovjednoj odgovornosti za ubojstvo nekoliko vojnika JNA u Sarajevu u BiH. JNA preformatirana u Vojsku Republike Srpske pobila je ili protjerala oko 300 tisuća Hrvata i 500 tisuća Bošnjaka samo s prostora RS. U Srebrenici je ta vojska kojom je zapovjedao Ratko Mladić počinila genocid ubivši 8000 Bošnjaka. Ratko Mladić živi u Srbiji. Nije, dakle uhićen, niti je Bosna i Hercegovina protiv njega podigla optužnicu, niti traži njegovo izručenje.

Kako je još obilježen dan neovisnosti BiH? Višesatnim govorom Radovana Karadžića u Haškom sudu. On je u obraćanju bosanskohercegovačkoj i svijetskoj javnosti objašnjavao kako su Bošnjaci i Hrvati sami sebe ubijali u ratu i za taj suicid optužili nevine Srbe.

I konačno, kako je završila proslava dana neovisnosti BiH? Tako što je Bakir u „60 minuta“ prikazao zastave koje su nam skrojili stranci kako vijore na jarbolima i himnu koju su nam nametnuli stranci. Nakon toga svi smo plakali, što imamo ovakvu državu- kakvu nitko nema.