petak, siječnja 25, 2008

Stranka za BiH traži rušenje franjevačke crkve u Mostaru

MOSTAR - Posebno povjerenstvo stručnjaka, Grada Mostara i investitora za gradnju hotela "Ruža" podijelili su se o izvješću koje su trebali posredstvom Predsjedništva BiH dostaviti Unescu, budući da su bošnjački članovi zatražili da se uz eventualno uklanjanje dva kata hotela "Ruže" ukloni i dio franjevačke crkve Sv. Petra i Pavla.

Politički pamflet

Autori toga političkoga pamfleta, a ne izvješća kakvo je zahtijevao Unesco, lobisti su Stranke za BiH i graditelja hotela "Ruže", koji je dio interesne grupacije bivšeg gradonačelnika Safeta Oručevića, koji je jedan od dvaju glavnih sudionika posljednje afere s električnom energijom, piše Večernji list..

Unesco je, prije nego što početkom veljače bude zasjedao posebni odbor za Svjetsku kulturnu baštinu, poslao pismo upozorenja Predsjedništvu BiH da bi Stari most mogao biti stavljen na listu ugroženih spomenika, što je korak do izbacivanja s popisa.

Stručnjaci te svjetske organizacije jasno su poslali uvjete koje moraju ispuniti vlasti BiH, a koji se tiču rušenja četvrtog i petog kata hotela "Ruže", koji je postao pravo arhitektonsko ruglo, a ne tek dio remećenja prijeratnog ambijenta Staroga mosta i povijesne gradske jezgre. Predsjednik toga povjerenstva Amir Pašić i njegovi eksperti predložili su na kraju skandalozno izvješće u kojemu se kao problem navodi crkva kako bi se prikrila "Ruža".

Prvih 15 dana

Valja reći da franjevačka crkva, koja je gabaritima viša nego prijeratna, nije niti dio Master plana niti zaštićenog dijela grada, pa je se nikako ne može povezati sa spornim hotelom. Kako se doznaje, Unesco, čiji je šef izaslanstva Francesco Bandarin, vrlo je jasno dao upute za rušenje spornog hotela, pristao je čak zažmiriti prvih 15 dana veljače dok se ne okončaju radovi ako strojevi za rušenje budu na licu mjesta 31. siječnja. Po svemu sudeći, to se neće dogoditi upravo zbog lobija Stranke za BiH, koji su proglašavali krivce za rušenje mosta, a sada sve čine da ga izbrišu sa Svjetske liste, tvrdi "Večernjak".

25.1.2008.
Pincom.info