srijeda, prosinca 26, 2007

U Sarajevu se okuplja 5.000 mudžahedina i njihovih simpatizera

SARAJEVO - Udruženje "Ensarije" planira da organizira prosvjede u Sarajevu jer smatraju da se u BiH krše ljudska prava osoba afroazijskog porijekla.

Najavio je ovo zamjenik predsjednika ovog udruženja Imad al Husini, poznatiji kao Abu Hamza.

"Kada prođu praznici organizirat ćemo prosvjede u Sarajevu zbog kršenja naših prava. Planiramo okupiti 5.000 ljudi, ali ćemo poštovati sve zakonske procedure", ističe Abu Hamza.

On, kako pišu Nezavisne novine, smatra da vlasti u BiH moraju dokazati navode da neka od ovih osoba predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost zemlje.

"Oni samo kažu da smo prijetnja po nacionalnu sigurnost, ali ne daju nikakve dokaze", kaže Abu Hamza, koji smatra da su odluke o oduzimanju državljanstava političke. Kao primjer nezakonitosti rada Povjerenstva za reviziju državljanstava iz Udruženja "Ensarije" navode slučaj Fadila al Hamdania. Sud BiH poništio je prije nekoliko mjeseci odluku kojom je njemu oduzeto državljanstvo.

"Sud je utvrdio da je Povjerenstvo ignoriralo dokaze o načinu na koji je Hamdani stekao državljanstvo. Mogu slobodno reći da je Povjerenstvo skrivala dokaze koji su išli njemu u prilog", kaže odvjetnik Osman Mulahalilović, koji zastupa Hamdanija. On je potvrdio da Povjerenstvo nije donijelo novu odluku o državljanstvu za njegovog klijenta nakon što je Sud BiH vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Nakon što je iz BiH nedavno deportiran Alžirac Atau Mimun, kao prva osoba koja je prisilno udaljeno iz zemlje nakon oduzimanja državljanstva, Abu Hamza kaže da nije donijeto više nijedno rješenje o protjerivanju.

"Taj Mimun je surađivao sa SIPA i obavještajnom agencijom. Od njega su tražili informacija o Fahdovoj džamiji i drugim stvarima. Kad nije uradio što su tražili od njega, pobjegao je u Tešanj i tamo su ga uhvatili i deportirali", tvrdi Abu Hamza.

26.12.2007.
Pincom.info