srijeda, prosinca 12, 2007

Hrvatski mediji u BiH: Za jadno stanje krivi hrvatski političari i Hrvati

MOSTAR – Svi mediji u BiH su u teškom stanju, a posebice javni mediji na hrvatskome jeziku, zaključak je okrugloga stola koji je održan danas u Mostaru s temom ''Javni mediji na hrvatskome jeziku u BiH: stanje i perspektive''.

Predsjednik Udruge hrvatskih novinara u BiH Ilko Barbarić je konstatirao kako su hrvatski političari dobrim dijelom krivi za situaciju u kojoj se trenutno nalaze mediji na hrvatskom jeziku.

''Veliki dio odgovornosti za ovakvo stanje snose hrvatski političari koji žive u nekom svom svijetu, ne obazirući se na očuvanje vitalnih nacionalnih interesa, pa tako i na očuvanje medija na hrvatskom jeziku'', naglasio je Barbarić.

Sudionici okrugloga stola su se složili kako najveći dio odgovornosti za ovakvo stanje medija na hrvatskome jeziku, pored hrvatskih političara, snose i sami Hrvati u BiH, a ne drugi konstitutivni narodi ove zemlje.

Profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru fra Iko Skoko naglasio je kako raspršenost unutar Hrvata u BiH dovodi do ovakvoga stanja, te kako većina medijskih projekata Hrvata u BiH dolazi od pojedinaca ili manjih skupina.

''Da se, primjerice, gasi Židovski radio Herceg-Bosna bili bismo svjedoci mnogih prosvjeda, a po sinagogama bi se vjerojatno skupljale donacije za očuvanje toga radija. Kod Hrvata to nije slučaj. Čak i ako se ugasi Radio Herceg-Bosne, sigurno neće biti nekih prosvjeda ili velikih pokušaja spašavanja toga medija'', zaključio je fra Skoko.

Inače, ovaj okrugli stol je održan u organizaciji Hrvatskog intelektualnog zbora (HIZ) u BiH.

12.12.2007.
J. Gudelj / Pincom.info