srijeda, prosinca 12, 2007

Komarica: Gdje je država tih ljudi?

MOSTAR - Iz Bosne i Hercegovine je sa svojih ognjišta tijekom rata protjerano ili izbjeglo 67 posto Hrvata a do sada ih se samo oko 13 posto njih vratilo i ostalo u svojim rodnim mjestima, izjavio je biskup banjalučki msgr. Franjo Komarica u intervjuu Dnevnom listu.

Prema aktualnim službenim podacima o zaprimljenim zahtjevima za povratak Hrvata u Republiku Srpsku u 19 općina tog entiteta 2.369 obitelji s 8.057 članova traži da se vrati.

U Federaciju BiH u 47 općina traži povratak 3.888 obitelji (hrvatskih) s 14.993 članova, rekao je biskup Komarica.

"Gdje i kod koga dobiti za njih pomoć za povratak i ostanak? Gdje je država tih ljudi? Nažalost, nema je!", dodao je biskup Komarica objašnjavajući poteškoće Hrvata povratnika u Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Biskup Komarica je ustvrdio kako "nema još nikakve razrađene strategije povratka Hrvata" u Bosnu i Hercegovinu. On je pri tomu kritizirao i domaće političare ali i međunarodnu zajednicu.

"Hrvatski političari iz Hercegovine i Hrvatske poglavito su se brinuli za svoja područja i bilo im je više stalo da se koji prognani Hrvat iz Bosne zadrži kod njih, a ne da ih se vrati, iako je i pri tome učinjeno jako mnogo kardinalnih pogrešaka te su mnogi prognanici stigli do Kanade, Amerike, Švedske...", kazao je biskup Komarica.

U tom je kontekstu optužio i predstavnike UNHCR-a i OESS-a da su opstruirali povratak bosanskih Hrvata. "Ne samo da nisu predviđali za bosanske Hrvate nikakav novac iz višegodišnjeg programa za povratak, a što su učinili za Bošnjake i Srbe, nego su i izravno sprječavali ostvarivanje već ugovorenih projekata zajedničkog povratka u jedno ili drugo selo", dodao je biskup Komarica.

22.12.2007.
Pincom.info