srijeda, studenoga 21, 2007

Vehabije spremaju rat?

BANJA LUKA - U BiH trenutno ima oko 400.000 pripadnika vehabijskog pokreta, među kojima je oko 4.000 spremno za samoubilačke akcije, tvrdi Mikajlo Mitrović, banjolučki ekspert za međunarodni terorizam, za ''Press RS''

Mitrović kaže kako je broj potencijalnih samoubica možda i veći, jer se do podatka od 4.000 došlo računicom da je samo jedan odsto vehabija spremno da se žrtvuje „za više ciljeve" i verski pripremljeno za samoubilačke bombaške napade. Mitrović, koji je bivši vojni kontraobavještajac, upozorava vlasti RS kako trebaju najozbiljnije razmisliti o militantnim pripadnicima vehabijskog pokreta.

Aktivna islamska omladina

"Nije svaki vehabija terorista, ali svi islamski teroristi pripadnici su vehabijskog pokreta", kaže Mitrović.

"Pojedine obavještajne službe zapadnoeuropskih zemalja imaju saznanja kako oko 20 posto cjelokupne populacije bosanskih muslimana podržava vehabijsko učenje! Iako službeni popis stanovništva nije obavljen već 16 godina, pretpostavlja se da u BiH trenutno živi oko dva milijuna Bošnjaka. Znači, da vehabije podržava oko 400.000 vjernika u Bosni. A nije tajna i da je oko 40.000 Bošnjaka na platnom spisku tzv. humanitarnih organizacija, koje u stvari promoviraju vehabizam, i na taj način direktno financiraju potencijalne teroriste", tvrdi za Mitrović za "Pres RS".

On ističe kako u regrutaciji novih članova vehabijskog pokreta i promoviranju njihove ideologije prednjači „Aktivna islamska omladina", koja je osnovana listopada 1995. godine. Njeni lideri, kaže Mitrović, vjerski se obučavaju u medresama na Bliskom istoku.

"Prvi predsjednik AIO bio je Nedim Haračić, koji i sada pohađa medresu u Saudijskoj Arabiji, inače zemlji rodonačelnici vehabizma! Istim stopama krenuo je i njegov nasljednik na čelu organizacije Ismet Fazlić. Trenutno AIO vodi Adnan Pezo. Inače, AIO propagira bosanskim muslimanima da je njihov islamski put iskvaren i pogrešan i da će im AIO pomoći da se vrate na pravu stazu! U svom časopisu 'Saff' najotvorenije propagiraju vehabijsko učenje! Upravo zbog toga međunarodni dužnosnici kažu kako ih brine ekspanzija vehabizma u BiH", kaže Mitrović.

I Dževad Galijašević, profesor sociologije religije i autor knjige „Era terorizma u BiH", tvrdi za ''Press RS'' da je vehabizam među Bošnjacima pustio duboke korijene i za to direktno optužuje lidere političkog i vjerskog života Bošnjaka.

Temelj vehabizma

"Izetbegovićeva 'Islamska deklaracija' je temelj vehabizma u BiH. Njegovu praktičnu razradu izvršili su Haris Silajdžić, inače glavni Alijin operativac za uvoz belosvetskih ubojica u BiH, Hasan Čengić, koji je dovodio i naoružavao mudžahedine, Bakir Alispahić, Izetbegovićev šef svih tajnih službi, Šemsudin Mehmedović, koji je dočekivao mudžahedine kao prvi operativac Al Kaide u BiH, i hodža Izudin efendija Kruško! I reis Cerić je aktivno učestvovao u dovlačenju bradatih ubica u BiH'', tvrdi Galijašević.

On ističe da se na pojedinim lokacijama u FBiH i danas izvodi obuka terorista, uz prešutno odobravanje dužnosnika Federacije BiH.

"Najviši dužnosnici Federacije znaju za to, ali im ne pada na pamet suprotstaviti se. Pogorelica, Jablanica, Maoča, Željezno polje, Mehurići, Šerići, Perućica... samo su neke od lokacija gdje se ti fanatici obučavaju! Iako mislim da realna pretnja od terorističkih napada u BiH ne postoji, jer se oni okrenuti ka Zapadnoj Europi, znam da normalni ljudi ne mogu mirno da spavaju dok im takvi likovi šetaju u okolini", kaže Galijašević.

Kampovi bijele Al Kaide

Mikajlo Mitrović tvrdi kako organizacija „Aktivna islamska omladina" i pojedini islamski džemati direktno obučavaju potencijalne teroriste.

"Ove organizacije organizuju za svoje pripadnike izlete u prirodi, gdje vrše vojnu obuka: izviđanje, streljaštvo, borilačke veštine... Ta odredišta uvek su u nepristupačnim predjelima i daleko od očiju javnosti! U stvari, oni organizuju poluvojne formacije ili neku vrstu kampova za njihovu obuku! Inače, ti džemati su najšira baza za regrutovanje bele Al Kaide", tvrdi za "Press RS" Mitrović.

21.11.2007.
Pincom.info