utorak, studenoga 13, 2007

Antihrvatski Komšić

Piše: Milan Šutalo

MOSTAR
- Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić u posljednje vrijeme svojski se trudi djelovati antihrvatski i valjda tako opravdati povjerenje onih koji su ga izabrali- većinski bošnjačkog glasaškog tijela Lagumdžijinog SDP-a.

Kao megafon bošnjačke politike koju u Predsjedništvu BiH personificira Haris Silajdžić odlučio mu se pridružiti u prijetnjama Hrvatskoj tužbom zbog početka gradnje Pelješkog mosta, da bi jučer po nalogu svog stranačkog šefa Lagumdžije dezinformirajući Predsjedništvo BiH, pokušao spriječiti sprovođenje izbora za Sabor Hrvatske na teritoriju BiH. Vjerojatno za račun hrvatskog SDP-a koji ne izlazi na izbore u 11 izbornoj jedinici, pa na sve načine pokušava umanjiti izbornu pobjedu Sanaderovog HDZ-a. Ako nikako drugačije onda onemogućavanjem glasovanja hrvatskih državljana u BiH.

Prijeteći kako će naša zemlja tužiti Hrvatsku zbog gradnje Pelješkog mosta (kojeg Hrvatska ispunivši zahtijeve bh vlasti za nesmetanim prolazom brodova do neumskog zaljeva, gradi na svom teritoriju) Komšić uzima sebi za pravo govoriti u ime BiH, iako Predsjedništvo još nije donijelo odluku o tužbi.

Što više, srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović već se izjasnio kako bi takav potez štetio BiH, pa je malo vjerojatno kako će odluka da se Hrvatska tuži i biti donesena. Njegova prijetnja nije dakle temeljena na odluci državnog vrha, pa je kao takva suprotna interesima države, iako se Komšić nastoji predstaviti kao veliki državnik i zaštitnik državnih interesa.

Kao hrvatski član kolektivnog poglavara zemlje Komšić bi trebao artikulirati i mišljenje Hrvata u BiH o tom pitanju, koje je očito u opreci s Komšićevim. No njemu je očito važnije biti Hrvat i državnik po mjeri sarajevske čaršije i onih koji su ga birali.

Prihvaćajući politiku poticanja neprijateljstva prema susjedima, Komšić, svjesno ili ne, šteti upravo BiH nepotrebno je sukobljavajući s Hrvatskom, a i Hrvatima u BiH, lažno se predstavljajući kao njihov predstavnik u državnom vrhu, što među građanima Hrvatske može izazvati animozitet prema bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Nakon mjeseci dodvoravanja bh.Hrvatima, kako bi, kad već nije na izborima, naknadno pridobio njihovu naklonost, Željku Komšiću je očito dosadilo glumatati, pa je konačno odlučio skinuti masku i razbiti sve iluzije onima koji su i među hrvatskim stranačkim liderima povjerovali da on može biti išta drugo osim predstavnik onih koji su ga i izabrali - drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, koje je Komšićevim djelovanjem, sada, pretvoreno u većinsku bošnjačku instituciju.

13.11.2007.
Pincom.info