utorak, studenoga 13, 2007

Položaj Hrvata u BiH mjeriti u Bugojnu

BUGOJNO - Ako bismo tražili jedinicu mjere hrvatskog položaju u Bosni i Hercegovini, onda je treba tražiti u položaju Hrvata Bugojna.

Trebalo je doći u Bugojno na predizborni skup HDZ-a za XI. izbornu jedinicu i vidjeti što je trulo u glasovitoj „ravnopravnosti“ svih naroda u Bosni i Hercegovini. Oko četiri tisuće Hrvata Bugojna, Uskoplja, Novog Travnika i Kupresa koji su se okupili na skupu HDZ-a u Bugojnu svoje su zahtjeve i očekivanja artikulirali napisima na dva transparenta: „Hoćemo Katolički školski centar“ i „Ne daju nam graditi Katolički školski centar“.

Ibori za Sabor Republike Hrvatske i predizborni skup na kojemu su se predstavili kandidati za XI. izbornu jedinicu (izborni okrug u kojemu glasuju hrvatski državljani koji ne žive u Republici Hrvatskoj) rijetka su prilika da Hrvati Bugojna ukažu na sve probleme s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Beznađe što ga šire lokalne i državne vlasti potisnuto je nadom da će država Hrvatska, u skladu sa svojom ustavom obvezom, zaštititi pravo hrvatskog naroda na svoj identitet i suverenost u Bosni Hercegovini.

Nositelj liste HDZ-a za XI. izborni jedinicu dr. Dragan Primorac nedvosmisleno je rekao upravo to, apelirajući još jednom na nužnost suživota i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovini.

Ravnopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ustavna je kategorija, a pomoć koju hrvatska Vlada daje Hrvatima u BiH nije samo pomoć nego vraćanje duga tom narodu. Bugojanski skup je nedvojbeno pokazao da Hrvati nikada neće odustati od Bosne i Hercegovine bez obzira na trenutnu obespravljenost.

Obećavajući novčanu potporu za izgradnju Katoličkog školskog centra u Bugojnu, prof. dr. Dragan Primorac je jasno pokazao da će HDZ i njegova Vlada mjeriti položaj i prava Hrvata u Bosni i Hercegovini pravima i položajem onih koji su najviše obespravljeni. To su zasigurno bugojanski Hrvati!

13.11.2007.
Pincom.info