subota, studenoga 08, 2008

Neustavni zakoni kojima se oduzimaju prihodi županijama

SARAJEVO - Ustavni sud FBiH utvrdio je da odredba članka 1. stavak 1. točka a) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH nije u skladu s Ustavom FBiH, jer se federalna vlast i županije, čija je ovo također nadležnost, nisu dogovorili sukladno ustavnim odredbama, javlja Fena.

Sud je, istovremeno, odbacio zahtjev za ocjenu ustavnosti ostalih odredbi Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH te odlučio da se sporna odredba za koju je utvrđeno da nije u skladu s Ustavom može primjenjivati najkasnije do 10. prosinca, u kojem će roku Parlament FBiH osporeni zakon usuglasiti s federalnim Ustavom.

Odluka Ustavnog suda FBiH donesena je nakon provedene javne rasprave o zahtjevu jedne trećine izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH u kojem je navedeno da se osporenim zakonom osiguravaju sredstva za isplatu naknada neuposlenim demobiliziranim braniteljima, a što prema Ustavu FBiH predstavlja domenu socijalne politike, koja je u zajedničkoj nadležnosti federalne i županijskih vlasti.

Prema obrazloženju Odluke Ustavnog suda, sporni zakon usvojen je bez dogovora sa županijama, a spornom odredbom propisano je da se prihodi s jedinstvenog računa koji pripadaju FBiH u visini od 3,05 posto od ostvarenih, privremeno (do roka važenja Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji) raspoređuju na ime naknade za demobilizirane neuposlene branitelje.

Kako je kazala predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, po ocjeni Suda raspodjela za financiranje ovih naknada predstavlja domenu socijalne politike, odnosno zajedničku nadležnost federalne i županijskih vlasti o kojoj se županije i federalna vlast dogovaraju na trajnoj osnovi.

Ranijom presudom Ustavnog suda FBiH od 13. rujna 2006. godine utvrđeno je da odredbe - članovi 3. 6. 12. 13. 16. 20. 21. i 22. Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH nisu u suprotnosti s Ustavom, te je budući da se radi o presuđenoj stvari (res iudikata) Sud odbacio zahtjev za ocjenu njihove ustavnosti.

8.11.2008.
Pincom.info