utorak, veljače 12, 2008

Uz povike “Ubij Srbina” u Sarajevu napadnuto 150 banjalučkih studenata

SARAJEVO - Oko 150 studenata Fakulteta fizičkog odgoja i sporta Banja Luka brutalno je napadnuto od strane desetak sarajevskih huligana, ispred dvorane "Skenderija", u nedjelju navečer, nakon završetka finalne utakmice Kupa BiH u košarci, između "Borca" iz Banje Luke i ekipe "Širokog Brijega", potvrđeno je "Fokusu" u MUP-a Kantona Sarajevo.

Samo prisebnost banjolučkih studenata i vozača tri autobusa spasila ih je da ne dođe do tragedije.

- Došli smo pogledati utakmicu, jer smo bili na Jahorini, gdje smo u okviru redovne nastave imali skijanje. Po završetku finala, ispred dvorane čekala nas je skupina huligana, koja nas je zasula kamenjem i pivskim bocama, uz povike: "Ubij Srbina!" - pričaju za "Fokus" banjolučki studenti.

Studenti druge i treće godine ovog fakulteta kažu da su ih huligani, koji su ih napali ispred "Skenderije", i poslije ulaska u autobuse gađali bocama i kamenjem, ali, na svu sreću, nisu bili baš precizni. U međuvremenu je stigla i policija nakon čega je nastao opći metež.

- Huligani koji su nas gađali bocama i kamenjem, pošto smo mi uletjeli u autobuse, sukobili su se s policijom i došlo je do otvorenog obračuna - kažu banjolučki studenti.

Glasnogovornik kantonalnog MUP-a Sarajevo, Jusuf Zornić, potvrdio je da je u nedjelju, u 21.55 sati, ispred dvorane "Skenderija" došlo do obračuna desetak nepoznatih osoba s banjolučkim studentima.

- Skupina huligana došla je iz smjera ulice Tekija pred dvoranu i čekala da izađu navijači "Borca", u ovom slučaju studenti, te ih zasula kamenjem i bocama, ali blagovremenom intervencijom policije spriječen je veći sukob. Policija nije stigla da privede nijednog huligana, jer su se brzo razbježali - rekao je Zornić.

Kako neslužbeno doznaje Fokus, skupinu huliganu koja je napala banjolučke studente činili su navijači FK "Željezničar" iz Sarajeva, popularni "Manijaci".

Okršaj ispred "Skenderije" nije ušao u redovan bilten MUP-a Kantona Sarajevo, a tek naknadno, na poziv "Fokusa", potvrđeno je da su u Sarajevu napadnuti banjolučki studenti.

Poslije obračuna kod "Skenderije", autobusi s banjolučkim studentima uputili su se na Jahorinu, u hotel "Rajska dolina", gdje su bili smješteni.

12.2.2008.
Pincom.info