utorak, kolovoza 12, 2008

Bugojanski Hrvati zbog prijetnji ne žele svjedočiti


PDF Ispis E-mail

Tijekom noći tadašnji zapovjednik Vojne policije HVO-a Stipica Zelić je brutalno pretučen za vrijeme ispitivanja. Kada su ga vratili sa ispitivanja bio je u nesvijesti, modar i izudaran. Dva puta smo mu vadili jezik kako se ne bi ugušio.
Drago Žulj iz Bugojna, svjedok Tužiteljstva BiH u procesu ''Gasal i ostali'' koji se vodi u Sudu BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima Bugojna, tvrdi kako je bio zastrašivan uoči davanja svoga iskaza na Sudu.

Državno tužiteljstvo za zločine nad Hrvatima u Bugojnu tereti bivše pripadnike Armije BiH Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića.

Posjetio ga Mujo

Žulj, nekadašnji pripadnik Vojne policije HVO Bugojno, tvrdi kako ga je večer uoči davanja iskaza posjetio Mujo Duraković i uvjeravao ga kako spomenuta četvorka nije kriva za zločine u Bugojnu.

''U veljači ove godine, noć prije davanja moga iskaza, na kućni prag mi je došao Mujo Duraković, koji je išao sa mnom u osnovnu školu. Došao je i uvjeravao me da ne govorim ništa protiv Gasala i ostalih i tvrdio kako oni nisu ništa krivi. Odgovorio sam mu da ću kazati sve što znam i kako će Sud utvrditi tko je kriv. Duraković mi je tada kazao: 'Nemoj misliti da je na ovom završeno''', objasnio je Žulj.

On tvrdi kako je i na druge je svjedoke vršen pritisak, no smatra kako ''ostali nisu imali hrabrosti progovoriti''.

''Svoj sam slučaj odmah prijavio Tužiteljstvu. Ne znam jesu li išta poduzeli. Osobno poznajem ljude koji nakon takvih prijetnji uopće nisu htjeli svjedočiti'', rekao je Žulj.

Mlaćo i Dautović

Žulj smatra kako su za zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenicima počinjenima za vrijeme i nakon sukoba HVO-a i Armije BiH u Bugojnu najodgovorniji tadašnji načelnik općine Bugojno Dževad Mlaćo i Senad Dautović, jedan od tadašnjih zapovjednika Armije u Bugojnu.

''Zarobljen sam 24. srpnja 1993. godine. Predali smo se Senadu Dautoviću i odmah smo prebačeni u zatvor 'Salon namještaja' u Bugojnu. Preko 300 vojnika bilo je zatočeno u relativno malom podrumu 'Salona'. Ležali smo u vodi, goli - imali smo samo gaćice na sebi i bili smo u potpunom mraku. Tijekom noći tadašnji zapovjednik Vojne policije HVO-a Stipica Zelić je brutalno pretučen za vrijeme ispitivanja. Kada su ga vratili sa ispitivanja bio je u nesvijesti, modar i izudaran. Dva puta smo mu vadili jezik kako se ne bi ugušio. U trenucima kad je dolazio svijesti govorio je kako mu je sve to učinio Senad Dautović'', rekao je Žulj.

Žulj je izašao iz logora u Bugojnu nakon osam mjeseci provedenih u zatočeništvu kada su svi preživjeli zarobljenici razmijenjeni.

Mudžahedini na Rostovu

Za vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba u središnjoj Bosni na visoravni Rostovo između Bugojna i Novog Travnika nalazio se mudžahedinski trening kamp, kaže Žulj.

''Tamo su mudžahedini nakon završene obuke morali uhvatiti živog čovjeka na velikom prostoru. Puštali su zarobljenike Hrvate u šumu i hvatali ih. Tako im je Željko Miloš uspio pobjeći. To je pričao i sam Gasal. Hvalio se kako je sve to osobno vidio. To je pričao i policajcima hrvatske nacionalnosti. On je, naime, nakon rata bio u bugojanskoj policiji'', rekao je Žulj.

poskok.info / pincom.info